Aquesta iniciativa es va crear el 13 de juny de 1985.
Sintèticament, a través d'aquest projecte la Unió Europea ofereix la possibilitat a les ciutats europees de presentar un programa cultural de manifestació pública rellevant i impacte internacional.
Es vol promoure el coneixement mutu entre els ciutadans d'Europa i destacar la diversitat i aspectes comuns de les cultures Europees.
S'ha dut endavant durant més de vint anys, i les ciutats que ja han sigut Capital Europea de la Cultura, han obtingut grans rèdits mediàtics i de desenvolupament cultural.
L'últim any han revisat el procediment de selecció de candidatures, per a millorar-lo.
El procés per a obtindre el títol de Capital Europea de la Cultura té quatre fases:
* Presentació de candidatures: es demana 6 anys abans.
* Preselecció: un Comitè de 13 experts (7 anomenats pels òrgans de la Unió i 6 per cada Estat Membre) restringeix una llista 5 anys abans.
* Selecció final: En 9 mesos es decideix amb informacions detallades quina serà la ciutat triada.
* Designació: 4 anys abans de la data de la Capitalitat, es fa públic el nomenament.
Han sigut nomenades fins a la data, 32 ciutats europees.
Salamanca va ser l'última ciutat espanyola, a l'any 2002. Madrid ho va ser el 1992 i Santiago de Compostela el 2000.
A títol d'informació actualitzada, a començaments d'octubre es va fer pública la candidatura de 2016 d'algunes ciutats espanyoles a Capital Europea de la Cultura (notícia a El País): Burgos, Donòstia, Còrdova, Les Palmes de Gran Canària, Segòvia i Saragossa.
Cal nomenar també que aquesta iniciativa ha afavorit la creació d'una Associació de Ciutats Candidates a la Capitalitat Europea de la Cultura (http://www.candidatecities.com)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada